2009:  Master in Digital Design & Communications, IT University of Copenhagen (DK)

2003:  Master Fine Art, Florence Art Academy (I)

1997:   Lorenzo de’Medici School of Fine Arts, Florence (I)

1994:   The Folk Art School in Holbæk (DK)

ARTIST STATEMENT

RIKKE HOSTRUP B. 1974 IN COPENHAGEN / DENMARK

Medlem af Billedkunstnernes Forbund

DANISH

Afsættet for Rikke Hostrups kunstneriske arbejde med fotografi og ler- og betonskulpturer er interessen for, hvad det vil sige at være menneske i dag. Hun sætter temaer som køn, myter, samfundsstrukturer og social apati under luppen og undersøger, hvordan vi håndterer samtidens pres, hvordan vi forholder os til dagens politiske klima, og hvilken rolle individet indtager i fællesskabet og i samfundets strukturer. Vejen dertil går gennem humor, ironi og sanselighed. Der er ingen stræben efter det smukke, tværtimod er der en bevægelse hen mod det grimme, det klodsede, det hjælpeløse, det vulgære, det kitschede. Der er ingen frygt for det, der er for meget, eller for det, der ikke passer ind.

Rikke Hostrups værker befinder sig et sted mellem det afskyvækkende og det dragende, mellem det humoristiske og det alvorlige. Hun insisterer på at befinde sig dér, et sted imellem, et besværligt sted, hvor kontraster og absurditeter træder frem, hvor spørgsmål rejses og står og dirrer, åbne, ubesvarede. Et sted, hvor der er plads til, at beskueren kan more sig, blive overrasket og se tingene fra nye, forundrende og til tider provokerende perspektiver. I hendes kunstnerskab eksisterer ironi og humor side om side med alvor og æstetik.

Værkerne opstår som reaktioner på det politiske klima og strømninger i samtiden. Rikke Hostrup er bl.a. optaget af fænomenet resiliens – idealiseringen af menneskets evne til at håndtere pres og stress i konkurrencestaten. Hun indarbejder og bearbejder indtryk af verden via arbejdet med ler og beton, ofte i kombination med andre taktile materialer. Med hænderne dybt nede i materialet omdanner hun sine umiddelbare indtryk af og reaktioner på tendenser og debatter i det samfund, hun er en del af, til skulpturelle værker med titler som Contribution to Society og Ethically Obligated Self-improvement. Arbejdsprocessen er legende, udforskende og åben. Hun giver plads til materialets medbestemmelse, til det legesyge og aparte og plads til, at de veje, der måtte opstå undervejs, kan forfølges.

Hostrup er uddannet i Italien, og med de følelsesladede temaer og det meget direkte udtryk er det tydeligt, at hun er præget af en sydeuropæisk tradition. Ligeledes kommer hendes uddannelse ved skolen for maleri til udtryk i anvendelsen af farver og teksturer i både fotos og skulpturer. Det humoristiske, feministiske og samfundskritiske snor sig som en rød tråd gennem hele kunstnerskabet. I hendes performances i Firenze som studerende på L’Accademia delle Belle Arti di Firenze, hvor hun med ironi og provokation udstillede og kommenterede kunstnerens rolle i samfundet og det at være fremmed. I hendes fotografiske værker, som umiddelbart opleves som abstrakte, maleriske værker, indtil man opdager, hvad det egentlig er, man ser på (en toiletkumme med blå toiletrens i fx). I hendes skulpturer i ler, hvoraf nogle kredser om forståelsen af køn, bl.a. i form af den tandede vagina (Vagina Dentata). Og i de seneste skulpturer i beton, et velkendt, hårdført og afvisende materiale, som vi ser overalt omkring os i byrummet, og som Hostrup i Powerless Structures (2019) gør blødt; betonen ser ud til at smelte, sårbar, opgivende, magtesløs.

Humoren fungerer som en indgang, en åbning. Den har, sammen med værkernes fysiske fremtoning: deres forskellige teksturer, farver og organiske former, en dragende effekt. Man tiltrækkes, trækker på smilebåndet. De indbyder til berøring, indtil man er kommet tæt nok på, så afsløres alvoren. Det bliver klart, at der vrænges, af os, der ser, og af gældende strukturer og normer. Absurditeter og uretfærdigheder i samfundet stilles til skue uden endelige, lukkede konklusioner. Der er også en omsorg på spil, en omsorg og et rum for det, der ikke passer ind i systemets rammer: det bløde, sårbare, skæve, grimme, vulgære, overdådige, farlige.

Det organiske og sanselige er gennemgående i værkerne. Runde former mimer en blød, sårbar, svulmende krop. Keramiske slyngninger giver associationer til hjernefolder eller navlestrenge. Mosagtige overflader og hvid muglignende glasur på mørk keramik fører tankerne hen på de forgængelige processer i naturen. Hvad vil det sige at være en blød krop, hvad betyder det at være gjort af sårbart, forgængeligt, organisk materiale i et barskt samfund?


ENGLISH

Her work revolve around the body as collective recollection and her thematics includes gender, apathy and deprivation.

Whether ceramic sculptures or photography, her work balance between the abstract yet recognisable, with a tension between the offensive and the appealing, solemness and frivolity, innocence and obscenity, the seductive and the awkward.

Even though she is trained as a painter, her primary media today is ceramic sculptures and photographs. The painterly background is present as a vivid representation of color in both objects and photographs.

2023

Stockholm Furniture Art Fair february 7-11

2021

3 DAYS OF DESIGN, Eilersen Showroom, Copenhagen, Denmark

2019

Open Call, Kunstscenen XYZ, Copenhagen, Denmark
Motorisk Program, Udstillingsstedet PugMAXI, København, Denmark

2018
Outta Mud, Solo, Vesterbro Bibliotek og Kulturhus, København, Denmark

2017
Hvem ler, Solo, Studioshow, Puggaardsgade 7, København, Denmark

2016
#DETSERDUIKKEIBYEN, Bibliotekssalen, Rundetårn, København, Denmark

2006
Groupshow curated by E. Privitera, En Plein Air Arte Contemporanea, Torino, Italy
I confess it curated by John Paulin, Roskilde Festival, Denmark

2005
On Print, CMYK, København, Denmark

2003
De Viaje, Museum of Fine Arts, Castellón della Plana, Spain
Graduation Exhibition, Accademia di Belle Arti di Firenze, Italy

2002
Networking, curated by Sergio Risaliti, Bruno Corá, Pier Luigi Tazzi
Magazzini del Sale, Siena, Italy
De Viaje, En Plein Air Arte Contemporanea, Torino, Italy
Schoolshow, Accademia di Belle Arti di Firenze, Italy

2001
Networking, curated by Sergio Risaliti, Bruno Corá, Pier Luigi Tazzi
Museo di Arte Contemporanea e del Novecento, Monsummano Terme, Italy
Cantieri Culturali Ex-Macelli, Prato, Italy
Bottini dell’Olio, Livorno, Italy
Kraft, curated by U. Borella, Accademia di Belle Arti di Firenze
Tracce Fuori Centro, curated by F. Milani, Villa Vogel, Firenze, Italy
Invasioni, curated by F. Milani, Comune di Lastra a Signa (FI), Italy

2000
Happy Hour, curated by Sislej Xhafa and Erik A. Frandsen, Skt. Annæe Plads, Copenhagen, Denmark
Mayonese, curated by Luca Beatrice and A. Galletta, En Plein Air Arte Contemporanea, Torino, Italy
One Day at a Time, curated by Olga Gambari, En Plein Air Arte Contemporanea, Torino, Italy
Doubting Thomas, Ex-Chiesa Leopoldina, Firenze, Italy

CURATORIAL EXPERIENCE

2019
Atrofi – Christine Urfe Bendt og Kasper Harup-Hansen, Udstillingsstedet PugMaxi

EDUCATIONAL EXPERIENCE

2018 –
Billedværskstedet Poetisk Pause
2003-2009
Childrens Museum, Louisiana of Modern Art
2006-2009
Københavns Kommunes Ungdomsskole